Hadüzenet a korgó gyomornak
Gyömrői IX. Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál – Eskü tér -
2012. április 28.-án megrendezésre került a gyömrői gasztronómiai fesztivál, amely nem csak hagyományaiban, de eseményeiben is gazdagra sikerült. A finom ételek elkészítésének izgalmait csak tetézte, hogy a szervezők ez alkalommal erre a napra tették az ún. kismajálist is, amely remek kiegészítője volt az ilyenkor szokásos jó hangulatnak. Mindjárt kezdésként tánccsoportok bemutatóját és hagyományőrző katonák masírozását nézhettük, akik korhű ruhájukban peckesen feszítettek… egy kicsit visszaidézve a híradókból oly jól ismert múltat.
De lássuk csak… miként is szerveződött és zajlott ez a híres pörköltfőző verseny?
- Kossuth László és Kossuth Pál főszervezők a Gyömrő 2000 kör támogatásával immár kilencedszer „főzték ki” a verseny feltételeit… jól „megkavarva” a jelentkezőket, akik határon innen és túlról érkezve, mérték össze gasztronómiai tudásukat.
- Az előző évekhez képest, az idén, csak pörkölt kategóriában versenyezhettek volna a csapatok, de „ember tervez…” tarja a mondás. Így a meghirdetett kategórián túl, a szakácsok a legkülönbözőbb hazai tájegységek ételeit főzték. Voltak levesek, pörköltek , és nagyon különböző köretek (tarhonya, nokedli …) de még dödölle is.
- Mondhatjuk úgy is… hogy a versenyző csapatok jól „odapörköltek” a zsűrinek, ebben a fergeteges majálishangulattal tarkított főzőversenyen.
- A döntnökök különösen nagy gondban voltak a kiírástól eltérő ételek miatt, de végül is egyetértésre jutottak abban, hogy a Magyar gasztronómiát részesítik előnyben és azokat a finomságokat, amelyekhez a pályázati kiírásnak megfelelő alapanyagokat használták fel.
- Ahogy végigtekintettem a téren, bizony alig volt talpalatnyi hely. Rotyogó üstök, bográcsok és maroknyi csapatok tüsténkedtek, hogy elkészíthessék az idei főzőverseny legjobb ételét. Aztán, ahogy telt múlt az idő, előkerült a kontyalávaló is… és a gondos kezek „mesteri” alkotásokat hoztak létre.- Összeállt a zsűri is. Személy szerint… Dr. Simon Tamás a Szabadtűzi Lovagrend Rendvédelmi Főkapitány személyében, aki a zsűri elnöki tisztjét töltötte be. Segítségére voltak: Nagy László Endre, Nagy Noémi, Csorba György, Tajti Gábor,Kurátor Jánosné,Vajna Tamás,Szabó András akik, sokszor és sokat kóstolgattak, töprengtek, majd megint kóstolgattak, és újra töprengtek… de végül is… a hosszas ínyenckedés után kihirdették a pörköltfőző verseny eredményét.
- Mindenki kapott emléklapot és különböző ajándékokkal kedveskedtek nekik. A visszatérő versenyzők hűségdíjjal is gazdagodtak. A különdíjak hazaviteléhez pedig, szakajtóra volt szükség… olyan sokat osztottak ki belőlük…
- A fődíjat Dr. Simon Tamás adta át a Lesz Vigasz csapatnak , melyet a népi gasztronómia őrzése és ápolásával indokolt. A zsűri mindenkinek megköszönte a versenyen való részvételét, a finom ételeket, és a jó hangulatot, majd a Főkapitány Úr „Tüzetek soha ne aludjon ki” - mondattal zárta le, a verseny hivatalos részét.- Volt ennek a fesztiválnak, valami különös légköre. Az ételillaton túl is belengte az Eskü teret valami különös hangulat. Olyasféle, amit az ember csak a szívével érez. Egyfajta baráti és politikamentes hangulat az erdélyi a csallóközi, a felvidéki, és a gyömrői emberek között.
- Jó volt látni, az elégedett szervezőket, a fáradhatatlan zsűritagokat, és a bámészkodókat, de a legjobban az tetszett, hogy ezen a napon mindenki jóllakott. Még az utca embere is, akik kóstolójeggyel járták a bográcsos helyeket.
Korgó gyomor, és száraz torok nem maradt. A hadüzenet sikeres volt!
(kürthy)
fotó: Hajdu Zoltán
A cikk megjelent: http://mesterszakacs.eu/
Hozzászólások