Emlékszem, sohasem tanultam főzni anyától. Amikor éppen oktatós hangulatban volt és "Kislányom gyere segíts!" - címszó alatt kicsalt a konyhába... hát, nem sokat tanultam. Csak, mert ez nálunk nagyjából így zajlott:
- Hozd, be a krumplit kérlek, vedd elő a tojást a hűtőből... vidd ki a szemetet légy szíves... pucold meg a répát, jó? Szóval, amolyan mindenes voltam, de anya főzött. Volt is eszemben odafigyelni! Bevallom, nem érdekelt akkor még ez a tudomány. Persze később a saját bőrömön tapasztaltam.
Első szakácskönyvem egy Lajos Mari receptes gyűjtemény volt, amit már nem is emlékszem ki vett nekem nászajándékba. Azzal kezdtem... később ahogy a gyerekeim nőttek, bővült a repertoár gyönyörű, képekkel (kedvcsinálóval) ellátott sorozat könyvekkel. Lajos Mari és Hemző Károly okosságaival, mint a tojásos vagy húsos ételek tárházával.
Aztán, már minden jött magától. Megragadt a legtöbb a fejemben. Később már méricskélni sem kellett, de bizony, ha valami extra netán, különleges süteményt akartam sütni, akkor előkaptam a fiók mélyéről a 100 süteményes receptkönyvemet és abból varázsoltam valami ehetőt. Ez utóbbi teljességgel igaz, mert mint látvány... az bizony hagyott maga után kivetnivalót. Legnagyobb igyekezetemre sem tudtam, csak finomat, de rondát sütni. Szó szerint... előfordult ugyanis, hogy az ünnepire szánt tortát kanállal vakartuk ki a tepsiből... Így ment ez nálunk. Persze mindez egy cseppet sem vette el a kedvünket.
Ősi receptek, amiket előszedünk. Nagyanyáink féltve őrzött "titkai" és a reformkonyha új ízei. Mind-mind arra hivatottak, hogy korszerű körülmények között, valami nagyon jót vagy nagyon egészségeset készítsünk a családi tűzhely rejtekén... úgy ahogy régen, egy kicsit persze beletéve a modern kor alapanyagait és tudományát.
Sok-sok könyv íródott már. Sok-sok receptgyűjtemény napvilágot látott már, és én most a sokadik után, egy újabbat ajánlok. A modern világ egyik igazán kedvcsináló remekét egy web oldalon...
Nagyanyáink ősi receptjeit, megfejelve az elkészített ételek nyálcsorgató képeivel, aminek a leírásait mindenképpen érdemes kipróbálni. Okos praktikákat... amiket, ha annak idején ismertem volna, biztosan nem kanállal esszük a házikészítésű tortát.
De nem csak a receptekről van szó! Hanem egy olyan fotózási technikáról és ízlésről is, amely segítségével ez a méltán gyönyörűnek nevezett mesterszakács oldal, könnyen "emészhetővé" válik.
Lehet fórumozni, magazint olvasni, és persze rendelni... de inkább... nézzük, érdemes bekukkantani: www.mesterszakacs.eu
Hozzászólások